Οι παλιές, παραδοσιακές εξώπορτες των σπιτιών στον γραφικό οικισμό της Αφύτου Χαλκιδικής μετατρέπονται σε ...έργα τέχνης. Καλλιτέχνες από όλη τη χώρα έχουν πιάσει εδώ και καιρό τα πινέλα και τις μπογιές προκειμένου να αποτυπώσουν στον καμβά τις παλιές πόρτες και να τις μετατρέψουν σε πίνακες ζωγραφικής, που θα εκτεθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού σε κεντρικά καφέ του χωριού, με στόχο να τα θαυμάσουν οι ντόπιοι και οι χιλιάδες επισκέπτες.
Την ιδέα για τα έργα, με έμπνευση από τις παλιές πόρτες των σπιτιών της Αφύτου, την είχε ο γλύπτης, πρώην πρόεδρος της κοινότητας του χωριού και υπεύθυνος των «Εθελοντών Αφύτου», Βασίλης Παυλής. Ο ίδιος ήταν που σκέφτηκε πέρσι να μετατρέψει εκατοντάδες άδειους τενεκέδες από τυρί σε πίνακες ζωγραφικής, μια πρωτοβουλία που «μαγνήτισε» τα βλέμματα όλων, άφησε θετικές εντυπώσεις και χιλιοφωτογραφήθηκε.
«Στην εφετινή προσπάθεια να αποτυπώσουμε τις παλιές πόρτες της Αφύτου σε πίνακες συμμετέχουν 70 ζωγράφοι από όλη την Ελλάδα. Οι παλιές πόρτες που υπάρχουν στο χωριό ανέρχονται σε περίπου 100. Στέλνω στους ενδιαφερόμενους φωτογραφίες από τα σπίτια και στη συνέχεια τις αποτυπώνουν σε καμβά, βάζοντας τη δική τους πινελιά», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παυλής.
Σύμφωνα με όσα τονίζει, η κάθε πόρτα του χωριού «κρύβει» μία ιστορία πίσω από την κατασκευή της και ορισμένες απ' αυτές «αγγίζουν» τον ένα αιώνα δημιουργίας. «Ξυλογλύπτες έφτιαξαν πριν από χρόνια τις πόρτες στο χωριό. Πριν από 70, 80, 90 χρόνια. Ένας απ' αυτούς είχε μάθει ξυλογλυπτική στην Πετρούπολη της Ρωσίας και είχε κάνει ξυλόγλυπτα και τέμπλα και στο Άγιο Όρος».
Ο κ. Παυλής υπογραμμίζει πως οι ιδέες των καλλιτεχνών αλλά και ο τρόπος που αποτυπώνουν στους πίνακες τις παλιές εξώπορτες αποτελούν και μια πρόταση για τους κατοίκους του οικισμού για τα χρώματα στα οποία θα μπορούσαν, στο μέλλον, να τις βάψουν. «Παλιά είχαμε πολύχρωμες πόρτες και κουφώματα στο χωριό. Ξαφνικά έχουμε αλλαγή στο χρωματισμό. Άρχισε να έρχεται ένα σκούρο χρώμα με τα λάδια που δεν το είχαμε ποτέ. Και αυτό σκέφτηκα ότι πρέπει να αλλάξει. Να δώσουμε αξία στις πόρτες που τις διατήρησαν οι ιδιοκτήτες τους και να επαναφέρουμε τα χρώματα του χωριού που ταιριάζουν με την πέτρα. Να μη χαθεί η ταυτότητα του τόπου μας».
Η έκθεση με τους περίπου 70 πίνακες και με αποκλειστικό θέμα τις πόρτες της Αφύτου σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε τρία καφέ του χωριού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό αποφασίστηκε να περιοριστεί μόνο τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού για όσους ενδιαφέρονται να θαυμάσουν από κοντά τις δημιουργίες.
Σημειώνεται πως και η πρωτοβουλία για μετατροπή των τενεκέδων από τυρί σε πίνακες και στη συνέχεια σε γλάστρες όπου φυτεύονται πολύχρωμα λουλούδια και ακολούθως σκορπίζονται σε όλα τα πλακόστρωτα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού συνεχίζεται και φέτος και ήδη ο αριθμός των έργων έχει ξεπεράσει τα 300.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη προσπάθεια ζωγραφικής σε τενεκέδες με θέμα προσωπογραφίες συμμετέχουν καλλιτέχνες όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων παιδιά, ενώ κάποια από τα έργα που θα εκτεθούν στους δρόμους είναι επηρεασμένα από τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη προσπάθεια ζωγραφικής σε τενεκέδες με θέμα προσωπογραφίες συμμετέχουν καλλιτέχνες όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων παιδιά, ενώ κάποια από τα έργα που θα εκτεθούν στους δρόμους είναι επηρεασμένα από τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Τέλος, συνεχίζονται και οι δράσεις των «Εθελοντών της Αφύτου» σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο τόπος. Πέρσι, βάφτηκαν πολύχρωμα περίπου 30 παγκάκια του χωριού ενώ εφέτος άλλα τόσα θα κάνουν την εμφάνιση τους περιμένοντας τους τουρίστες να καθίσουν, να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τη θέα που τους προσφέρει ο οικισμός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου