expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

3 φορές η Ελλάδα, μόλις 3 νεκροί: Η πόλη που νίκησε τον κορωνοϊο χάρη στον κομμουνιστικό καπιταλισμό

3 φορές η Ελλάδα, μόλις 3 νεκροί: Η πόλη που νίκησε τον κορωνοϊο χάρη στον κομμουνιστικό καπιταλισμό


Επιπέδωσε την καμπύλη και παίρνει ανάσες για το δύσκολο διάστημα που θα έρθει.

Παρόλο που σε όλους μας είναι γνωστό ότι ο πληθυσμός της Ινδίας είναι «συναγωνίζεται» τον αντίστοιχο της Κίνας και σύντομα θα την ξεπεράσει σαν νο1 στον κόσμο, πολλές φορές χρειάζεται ένα πιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό για να γίνει αντιληπτό.
Ποιος από εμάς γνωρίζει για παράδειγμα την επαρχία Κεράλα; Κανείς. Από περιοχές της Ινδίας οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη Βομβάη, το Νέο Δελχί, την Καλκούτα και το Τζαϊπούρ. Άντε στο τσακίρ κέφι να γνωρίζει κάποιος από περιφέρειες το Ρατζαστάν και τη Μαχαράστρα.
Η Κεράλα λοιπόν είναι μια από τις ινδικές πολιτείες έχοντας συνολικό πληθυσμό στις 14 περιφέρειες της που φτάνει τα 35 εκατομμύρια. Κι όμως, αν και είναι 3 φορές ο ελληνικός πληθυσμός, δεν ανήκει καν στις μεγαλύτερες επαρχίες.
Αν και στην Ινδία ο κορωνοϊός δεν έκανε την αισθητή του εμφάνιση παρά πριν 15-20 ημέρες, αρκετά αργά δηλαδή σε σχέση με την Ευρώπη και δη για χώρα που συνορεύει με την Κίνα, στην Κεράλα το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε τον Ιανουάριο και ήταν από τα 5 πρώτα στην Ινδία.
Για μια επαρχία στο νότο μιας χώρας με φτωχό πληθυσμό, ένα κρούσμα τόσο νωρίς θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στο σήμερα σε τεράστιους αριθμούς. Μόλις στις 24 Μαρτίου η Κεράλα είχε το 20% των κρουσμάτων στην Ινδία, αν και ανήκει στο 2.5% του πληθυσμού. Κι όμως δεν συνέβη μια κατακόρυφη άνοδος κρουσμάτων.
Μπορεί στην Ινδία τα κρούσματα να είναι πάνω από 20.000, στην Κεράλα όμως δεν έχουν φτάσει τα 500 μέχρι τη στιγμή που γράφονταν τούτες οι γραμμές, ενώ οι νεκροί είναι μόλις 3.
Αν σκεφτεί κανείς πως η Κεράλα συγκεκριμένα βρίσκεται προ των πυλών ενός τρίτου κύματος του ιού, τότε οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Αν συνυπολογιστεί πως δρα ανεξάρτητα από το κράτος και πως εσχάτως συγκέντρωσε τα πυρά της κυβέρνησης από το Νέο Δελχί, τότε ανοίγονται πολλές πόρτες με ερωτηματικά.
Πώς κατάφερε αυτή η επαρχία να κρατήσει τόσο χαμηλά τους αριθμούς και να επιπεδώσει την καμπύλα;
Αρχικά, να πούμε πως πρόκειται για μια επαρχία που εξάγει τσάι, καφέ και μπαχαρικά, όπως πάνω κάτω όλη η Ινδία. Εξάγει όμως και σε μεγάλη αναλογία ανθρώπους. Η Ινδία φημίζεται για την παροχή εργατικών χεριών σε γειτονικές κυρίως χώρες και η Κεράλα δεν απέχει απ΄αυτό, με πολλούς ανθρώπους της να ταξιδεύουν ακόμα και καθημερινά μέχρι και τον περσικό κόλπο για να συμμετέχουν σε κατασκευές έργων. Στο Κατάρ για παράδειγμα που θα φιλοξενήσει το επόμενο Μουντιάλ, εργατικά χέρια Ινδών έκαναν κατά κύριο λόγο τη δουλειά.
Η Κεράλα λοιπόν είχε εξ αρχής ένα μεγάλο μειονέκτημα, ότι υπήρχε διαρροή ανθρώπων και εισροή τους ξανά στην επαρχία ύστερα από συναναστροφή με αρκετούς ανθρώπους σε ξένες χώρες. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για να γίνει ένα λογικό άλμα προς ανεξέλεγκτη κατάσταση του κορωνοϊού. Ούτε αυτό το άλμα επαληθεύεται.
Λειτουργώντας με μια λογική κομμουνιστικού καπιταλισμού, η τοπική ηγεσία κατάφερε να εξασφαλίσει από την αρχή τη στήριξη και συμβολή των πολιτών προς την καταπολέμηση του ιού. Έχοντας επιβάλλει lockdown καιρό πριν το κάνει η υπόλοιπη Ινδία, εμφύσησε ένα συναίσθημα συστράτευσης που βγήκε σε πολύ καλό. Οι πολίτες μέχρι που έστηναν αυτοσχέδια σημεία όπου γινόταν εξέταση ανθρώπων για τον ιό.
Παρά το ότι είχαν κλείσει τα σχολεία και όλα τα καταστήματα πέραν των φαρμακείων, γινόταν και γίνεται διανομή στα σπίτια των κατοίκων φαγητού και άλλων ειδών ανάγκης. Στα παιδιά που δεν πάνε σχολείο, το μεσημεριανό τους γεύμα δεν έλειψε ποτέ από το σπίτι τους.
Είναι όμως το know how αυτό που διατηρεί σε μια ηρεμία προς το παρόν την Κεράλα. Μόλις το 2018 κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια επιδημική κατάσταση με τον ιό Νίπα, για τον οποίο ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία. Πιο πριν ο κρατικός μηχανισμός έπρεπε να επανορθώσει την επαρχία από δύο απανωτές πλημμύρες.
Αυτά τα περιστατικά θωράκισαν περισσότερο το σύστημα υγείας, που αν και σε μια κομμουνιστική ιδεολογία, παραμένει αρκετά ιδιωτικοποιημένο, με σαφή διαχωρισμό σε σχέση με τη δημόσια υγεία.
Αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα και εμπειρία που, δυστυχώς, δεν μπορείς να τα αποκτήσεις αλλιώς. Σε αυτό το τρίμηνο έχουν διενεργηθεί κοντά 40.000 τεστ, με τους θετικούς στον ιό να απομονώθηκαν άμεσα και να τους παρακολουθούν μέσω τηλεφώνου ή με πρωτοβουλίες των γειτόνων. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε η υποχρεωτική εξέταση ακόμα και τυχαίων ανθρώπων στο δρόμο, όπως έγινε στην Κίνα και την Κορέα. Απλώς εδώ οι άνθρωποι προσφέρθηκαν να συνδράμουν και δεν αντιστάθηκαν, ούτε κατηγόρησαν την πρακτική.
Από τα 424 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην κεράλα, το 90% είναι κάτω από τα 60 έτη, δείγμα ότι υπήρξε θωράκιση των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.
Τα πράγματα για την Κεράλα φυσικά δεν είναι ρόδινα, ούτε τελείωσε κάτι. Μόλις χθες σημειώθηκαν 19 κρούσματα, τα περισσότερα που έχουν σημειωθεί σε αυτό το τρίμηνο. Τα 10 ήταν στην περιοχή Κανούρ που την έθεσαν Κόκκινη Ζώνη
Επιπλέον, αρκετοί άνθρωποι που είχαν εξεταστεί και βγει αρνητικοί, μετά από 3 εβδομάδες απομόνωσης έχουν θετικά αποτελέσματα στον κορωνοϊό, κάτι που στρέφει το βλέμμα των αρχών στους ασυμπτωματικούς. Μια 63χρονη για παράδειγμα στην πόλη Παθαναμτίτα είχε διαγνωστεί θετική στις 14 Μαρτίου και στις 2 Απριλίου αρνητική. Παρόλα αυτά, παραμένει σε απομόνωση εδώ και ένα μήνα και κάτι.
Το επόμενο διάστημα θα κρίνει πολλά για την Κεράλα, η οποία πια έχει τεράστια γνώση γύρω από τον χειρισμό της κατάστασης. Η επερχόμενη περίοδος των μουσώνων και καταιγίδων, μα και η επιστροφή όσων είχαν σταλεί σε άλλες χώρες για εργασία, θα φέρουν και πάλι σε απόλυτη εγρήγορση τον μηχανισμό της επαρχίας, οι άρχοντες της οποίας ήραν τη δέσμευση για σταδιακή άρση από τις 20 Απριλίου και έθεσαν ως ημέρα χαλάρωσης την 3η Μαΐου.




πηγή(menshouse.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου