Είναι εξαιρετικά πιθανό, κατά το πρώτο κύμα εξάπλωσης του Covid-19 στην Κίνα, να προσβλήθηκαν τουλάχιστον 232.000 πολίτες στις κεντρικές επαρχίες της χώρας, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από τις 55.000 που ανακοινώθηκαν επίσημα από το Πεκίνο.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ μετά από ενδελεχή μελέτη, η οποία ήδη δημοσιεύτηκε με την υπογραφή της Πανεπιστημιακής Σχολής Δημόσιας Υγείας του τοπικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να ανατρέψει πλήρως την εικόνα που έχει εδραιωθεί σχετικά με την πραγματική εξάπλωση του ιού στην πρώτη φάση, που ήταν και η κρίσιμη για την ανθρωπότητα, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επίσημη κινεζική αρχή Δημόσιας Υγείας στο Πεκίνο εξέδωσε επτά διαφορετικά πρωτόκολλα ανίχνευσης-ταυτοποίησης-κατηγοριοποίησης του Covid-19 μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2020. Οι διαφορές, ποιοτικές και ποσοτικές, μεταξύ των επτά αυτών πρωτοκόλλων είναι πολύ σημαντικές. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ολοκλήρωσε την έρευνά της βασιζόμενη στο τελευταίο πρωτόκολλο που ισχύει στην Κίνα για τον κορωνοϊό για την ανίχνευση, ταυτοποίηση και κατηγοριοποίηση της ασθένειας.
Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εντελώς αιφνιδιαστικά οι κυβερνητικές αρχές του Πεκίνου πριν από λίγα 24ωρα «διόρθωσαν» την πρώτη στατιστική προσέγγισή τους διπλασιάζοντας επί της ουσίας τον αριθμό των κρουσμάτων που σημειώθηκαν στη χώρα την κρίσιμη περίοδο της επέλασης του Covid-19.
Σημειώνεται επίσης ότι η προς τα πάνω «διόρθωση» δημοσιοποιήθηκε όταν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία άρχισαν να απαιτούν όλο και περισσότερο τη δημοσίευση πραγματικών στοιχείων για το πώς διαχειρίστηκε η Κίνα την κρίσιμη φάση της επιδημίας από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Δηλαδή οι χώρες αυτές ζήτησαν αξιόπιστες στατιστικές ώστε να ξεκαθαριστεί πώς ο Covid-19 εξήχθη από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο προκαλώντας την πανδημία.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ έρχεται να προσφέρει νομικά επιχειρήματα σε όλους αυτούς τους κρατικούς ή ιδιωτικούς παράγοντες οι οποίοι τα τελευταία 24ωρα προσάπτουν νομικές ευθύνες στο κινεζικό κράτος ως προς τη διαχείριση της πρώτης φάσης της επιδημίας, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε την πανδημία που κόστισε τόσες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αλλά και προκάλεσε την τεράστια οικονομική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μελέτη αυτή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η οποία υπογράφεται από ερευνητές (το Χονγκ Κονγκ ανήκει στην Κίνα έστω και με διαφορετικό καθεστώς διοίκησης), δημοσιοποιήθηκε την ώρα που τα συνολικά κρούσματα στον κόσμο ξεπερνούσαν τα 2,6 εκατομμύρια πολίτες και οι νεκροί τις 183.000.
Η έρευνα αυτή ανέλυσε δεδομένα έως και την 20ή Φεβρουαρίου του 2020 τα οποία προήλθαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ειδική αποστολή αυτού του θεσμού στην πόλη Ουχάν κατά τη διάρκεια της επιδημιολογικής κρίσης. Με λίγα λόγια, πρόκειται για απολύτως αξιόπιστα στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν επί τόπου από τα ειδικά στελέχη του ΠΟΥ. Από τις επιστημονικές εκτιμήσεις με βάση τον μαθηματικό αλγόριθμο, τα στοιχεία που έδινε τότε το κινεζικό κράτος θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν από 2,8 έως 7,1 φορές προκειμένου να προσεγγιστεί ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων.
Αυτή η προσέγγιση αφορά τα τέσσερα πρώτα σενάρια πάνω στα οποία εργάστηκαν οι ερευνητές. Υπάρχει και ένα πέμπτο σενάριο-εκδοχή, κατά το οποίο στις 20 Φεβρουαρίου 2020 ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Κίνα ανερχόταν στις 232.000 (επιβεβαιωμένα κρούσματα) και όχι στις 55.508, που είχε ανακοινώσει το Πεκίνο. Αντιλαμβάνεται και ο πλέον αφελής παρατηρητής πως αυτή η νέα στατιστική εκτίμηση εκθέτει ανεπανόρθωτα το κομματικό και επιστημονικό κατεστημένο που προσπάθησε να ελέγξει επικοινωνιακά τη διαχείριση της πρώτης φάσης της επιδημίας στην Κίνα αποκρύπτοντας στοιχεία αρχικά, αλλά και την πραγματική επικινδυνότητα που παρουσίαζε ο άγνωστος Covid-19, ο οποίος άρχισε τη δράση του από την τεράστια λαϊκή αγορά της πόλης Ουχάν, όπου πωλούνται, ως γνωστόν, διάφορα ζωντανά είδη ζώων, όπως νυχτερίδες, ερπετά και άλλα.
Στην ομάδα των κρατών που απαιτούν περισσότερη έρευνα επί των στατιστικών δεδομένων που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κινέζοι την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 για τον κορωνοϊό έχει προστεθεί και η Αυστραλία, ενώ αναμένεται πως και άλλες χώρες θα προστρέξουν να αμφισβητήσουν τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας από τις κινεζικές αρχές κατά την κρίσιμη πρώτη φάση της επέλασης του κορωνοϊού.
Πηγή: Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου