expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΔΝΤ και κινδυνολόγοι, να μας πουν τις προηγούμενες προβλέψεις τους…


Κι όσο φθίνει απαλά η ζωή του κορονοϊού στον τόπο μας, τόσο εντείνεται σκληρά η αγωνία για την «επόμενη μέρα», μετά μια μακρά ανάστερη νύχτα οικονομικής απραξίας.
Οι αναλυτές αρέσκονται, πολλές φορές, στο να ενσαρκώνουν Κασσάνδρες και να προβλέπουν ερεβώδεις εξελίξεις, έπειτα από κρίσεις όπως ετούτη που βιώνουμε. Και ο πρωτοετής φοιτητής του πανεπιστημίου των οικονομικών επιστημών κάτι ανάλογο θα προέβλεπε, δίχως πολύ περίσκεψη και εμβάθυνση στα οικονομικά στοιχεία. 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε πριν από λίγες ημέρες ότι, η  ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 10% το 2020 ενώ για την ανεργία στη χώρα μας εκτιμά πως  από 17,3% το 2019, θα αγγίξει εφέτος στο 22,3%. Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά του ΔΝΤ: να σπέρνει θύελλες για να θερίζει χρυσάφι. 
Επίσης διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ακριβώς ό,τι «βλέπουν» και οι καφενόβιοι άεργοι, αερολόγοι πεσιμιστές ανά τον κόσμο, που εσχάτως τοποθετούν την «ταυτότητα» του λοιμωξιολόγου στη θήκη του αδειανού πορτοφολιού τους και βγάζουν (ξανά) εκείνη του οικονομολόγου. Και τι προβλέπουν; Ερήμωση! 
Το ‘χουμε κι αυτό κουσούρι σαν λαός, να κάνουμε την τρίχα τριχιά, να υπερβάλλουμε και κυρίως να επιχειρηματολογούμε, γνωρίζοντας… εξ ακοής το αντικείμενο για το οποίο αγορεύουμε.
Από την άλλη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως: «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών το οποίο πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή. Θα αξιοποιήσουμε την ισχύ ολόκληρου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη μόχλευση του τεράστιου όγκου επενδύσεων που χρειαζόμαστε για την ανοικοδόμηση της κοινής αγοράς μετά από την πανδημία», είπε… ανάβοντας προβολείς στο σκοτάδι που άλλοι προαγγέλλουν.
Και για να πούμε και μιαν αλήθεια, σχεδόν ποτέ οι οικονομικοί αναλυτές δεν προέβλεψαν μια κρίση ή έναν ξαφνικό «σεισμό» με παγκόσμιο αντίκτυπο. Η «Lehman brothers» κατέρρευσε ένα πρωινό, όταν τα Golden Boys της Wall Street ακόμα έπαιρναν το πλούσιο πρόγευμά τους με φυστικοβούτυρο και Corn Flakes και προετοίμαζαν στο μυαλό τους, το σορτάρισμα της ημέρας…
O κορυφαίος δημοσιογράφος των Financial Times, Martin Wolf, μιλώντας για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα ήταν σαφής: «Θα σας φανεί λιγότερο απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Τώρα δεν είστε μόνοι. Η Ελλάδα θα είναι ένα κομμάτι από το συνολικό πρόβλημα και μάλλον βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από άλλες χώρες. Θα τα καταφέρετε!»
Και, ναι, θα τα καταφέρουμε! Έχουμε πάθει, έχουμε μάθει, τους γνωρίζουμε πια και μας γνωρίζουν. Τα «εργαλεία» βρίσκονται στις… αποθήκες· η «αμοιβαιοποίηση» είναι ένα από αυτά για να επανεκκινηθούν οι σταματημένες Οικονομίες.  
Κι όπως εύστοχα παρατήρησε φίλος: Για να σταματήσει να κινείται ένα αυτοκίνητο δύο τρόποι υπάρχουν, ή σβήνεις τη μηχανή ή χαλάει η μηχανή. Στην παρούσα φάση έχουμε βγάλει το κλειδί από τη μίζα και οι μηχανές έχουν σβήσει. Όταν έρθει η ώρα θα τις ξαναβάλουμε μπροστά. Μα με λίγο σπρώξιμο, μα με μια προσπάθεια περισσότερη, το αυτοκίνητο της οικονομίας θα ξαναπάρει το δρόμο του».
Σωστός; Γιατί όχι; Μόνο αρνητικές προγνώσεις; Και μια αισιόδοξη, μέρα που ΄ναι! 




πηγή(sdna.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου