expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Κύμα αμφισβήτησης του lockdown


Σφοδρές αντιδράσεις και ταραχές κατά του πολυήμερου lockdown έχουν ξεσπάσει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
Σε Γερμανία, Ελβετία, Πολωνία οι πολίτες κρατώντας πλακάτ διαδήλωσαν το Σάββατο (16 Μαϊου) με αίτημα την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ στο Λονδίνο εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν και για τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης στην πανδημία COVID-19. Σε όλες τις περιπτώσεις η αστυνομία επενέβη και διέλυσε τους διαδηλωτές, προχωρώντας σε αρκετές προσαγωγές.
Ιδιαίτερα στη Γερμανία, ένα ετερόκλητο πλήθος που απαρτίζονταν από μέλη της ακροδεξιάς, της άκρας αριστεράς, αυθεντικούς προασπιστές των δημόσιων ελευθεριών ή ακόμα και πολέμιους των εμβολίων, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ που επέβαλε  περιορισμούς λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό η COMPACT μία από τις ομάδες που περιγράφεται ως το «κοφτερό ξίφος εναντίον της αυτοκρατορικής προπαγάνδας», διερωτάται για τη συγκεκριμένη πολιτική: «Γιατί δεν μας λέτε την αλήθεια, κυρία Μέρκελ; Πώς χάνουμε την ελευθερία μας, τις εργασίες μας και την υγεία μας;».
Χιλιάδες Γερμανοί στους δρόμους κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό
Συγκεκριμένα, χιλιάδες Γερμανοί κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους σε διάφορες πόλεις της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους περιορισμούς.
Στη Στουτγκάρδη, η δημοτική αρχή επέτρεψε τη συμμετοχή έως 5000 ανθρώπων στη διαδήλωση. Όμως, ο αριθμός τους ήταν μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα η αστυνομία να απομακρύνει ένα μέρος των διαδηλωτών προς τους γύρω δρόμους, έκανε γνωστό σε μήνυμά της στο Twitter.
Ίδιο το σκηνικό και στο Μόναχο, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου 1000 διαδηλωτές, ο μέγιστος αριθμός που επιτρεπόταν, συγκεντρώθηκαν στο πάρκο, όπου συνήθως διεξάγεται κάθε χρόνο η Γιορτή της Μπίρας, το περίφημο Oktoberfest. Εντούτοις, «πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν» χωρίς να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ανέφεραν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου.
Η αστυνομία είπε ότι «επενέβη εναντίον εκείνων που αρνούνταν να φύγουν».
Κινητοποιήσεις, υπό την επίβλεψη των δυνάμεων ασφαλείας λόγω των περιορισμών, διεξήχθησαν σε περισσότερες από δέκα πόλεις της χώρας.
Μεταξύ αυτών, στη Φρανκφούρτη (δυτικά) με 1.500 συμμετέχοντες αλλά και αντιδιαδηλωτές που φώναζαν «έξω οι ναζί», στο Βερολίνο και τη Βρέμη (βόρεια) με 300 διαδηλωτές, στη Νυρεμβέργη (νότια), στη Λειψία (ανατολικά) και στο Ντόρτμουντ (δυτικά).
«Βρισκόμαστε εδώ, καθώς ανησυχούμε για τις δημόσιες ελευθερίες» είπε η 50χρονη Σαμπίνε, που συμμετείχε στη διαδήλωση στο Ντόρτμουντ.
«Υπό το πρόσχημα της μάχης εναντίον της πανδημίας, που έχει περιοριστεί στη Γερμανία και έχει σχεδόν ελεγχθεί εδώ στο Ντόρτμουντ, έκτακτοι νόμοι περιβάλλουν το σύνταγμα», υποστήριξε.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε Σάββατο από τις αρχές Απριλίου στη Γερμανία. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τη χρήση της μάσκας στα καταστήματα ή τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που παραμένουν σε ισχύ μετά την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής χαλάρωσης της καραντίνας.
Mία ομάδα που συμμετέχει ονομάζεται Resistance 2020, της οποίας ηγούνται ένας δικηγόρος από τη Λειψία και ένας γιατρός από τη νοτιοδυτική Γερμανία, που αμφισβητούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον νέο κορονοϊό και θεωρούν τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα κατασκευάσματα μιας κυβερνώσας ελίτ.
Ελβετία: Η αστυνομία διέλυσε διαδηλωτές κατά της καραντίνας
Στην Ελβετία εξάλλου, όπου η επιδημία Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους, κάθε συνάθροιση άνω των 5 ατόμων απαγορεύεται λόγω της πανδημίας, η αστυνομία διέλυσε σήμερα διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στη Βέρνη για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
Κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελβετίας. Στη Βέρνη, η αστυνομία μπλόκαρε την πρόσβαση στην ομοσπονδιακή Πλατεία, κοντά στην οποία βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το πλήθος των διαδηλωτών, στην πλειονότητάς του ώριμης ηλικίας, συγκεντρώθηκε κοντά στην ομοσπονδιακή Πλατεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 200-300 άνθρωποι, μεταδίδει το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.
«Η δικτατορία δεν είναι αλληλεγγύη», αναγραφόταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.
Περίπου δέκα εξ αυτών προσήχθησαν από την αστυνομία και οδηγήθηκαν σε αστυνομικά βανάκια, αναφέρει φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεκάδες άλλοι διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στα περίχωρα της Βέρνης. Περίπου είκοσι άνθρωποι που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν, περικυκλώθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και υποβλήθηκαν σε έλεγχο, σύμφωνα με το ATS.
Στη Ζυρίχη, περί τους 100 διαδηλωτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν, προτού τους διαλύσει η αστυνομία. Στη Βασιλεία, επίσης, περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο, προτού διαδηλώσουν στους δρόμους, με την αστυνομία να τους υποβάλει σε έλεγχο.
 Λονδίνο: Η αστυνομία προχώρησε σε 19 συλλήψεις σε διαδήλωση κατά των μέτρων
Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε σήμερα 19 ανθρώπους για παραβίαση των οδηγιών κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τα περιοριστικά μέτρα, στο πρώτο Σαββατοκύριακο, αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μια μικρή χαλάρωση της καραντίνας στη χώρα.
Η μητροπολιτική αστυνομία γνωστοποίησε ότι μια ομάδα στο Χάιντ Παρκ, στο κέντρο του Λονδίνου, διαδήλωνε για τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης στην πανδημία COVID-19 και δεν συμμορφώθηκε στο κάλεσμα των αρχών να διαλυθεί.
«Ήταν απογοητευτικό που μια σχετικά μικρή ομάδα στο Χάιντ Παρκ συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τους κανονισμούς, παραβιάζοντας ξεκάθαρα τις οδηγίες και θέτοντας στον κίνδυνο μόλυνσης τους ίδιους και άλλους», είπε ο Λόρενς Τέιλορ, αναπληρώτης υποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
«Οι αστυνομικοί, για μία ακόμη φορά, τήρησαν μια μετρημένη στάση και επιχείρησαν να πείσουν το πλήθος να διαλυθεί. Εκείνοι δεν είχαν, ξεκάθαρα, καμία πρόθεση να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα 19 άνθρωποι να συλληφθούν...».
Πολωνία: Δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών
Η αστυνομία στη Βαρσοβία έκανε χρήση δακρυγόνων σήμερα εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν η κυβέρνηση να ενεργήσει συντομότερα προκειμένου να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, μετά το lockdown.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας, νωρίς το απόγευμα, κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «θα είναι όλα κανονικά και πάλι».
Η Πολωνία χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς για τον νέο κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την οικονομία της. Κομμωτήρια και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν πάλι τη Δευτέρα με νέα μέτρα ασφαλείας.
Όμως, οι διαδηλωτές, που συγκεντρώνονται τακτικά στη Βαρσοβία τις τελευταίες εβδομάδες, λένε ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί προκειμένου να μπορούν να βιοπορίζονται.
Η αστυνομία εμπόδισε την πορεία, επισημαίνοντας, σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε στο Twitter ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις εξακολουθούν και απαγορεύονται, βάσει των κυβερνητικών περιορισμών.
«Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε περιστατικά επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας. Λόγω των επιθέσεων στους δημόσιους λειτουργούς, χρησιμοποιούμε μεθόδους άμεσης αντιπαράθεσης, όπως φυσική δύναμη και δακρυγόνα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.
Ο Γιάτσεκ Μπούρε, γερουσιαστής και στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πολωνίας Civic Coalition κατήγγειλε ότι τέθηκε υπό κράτηση από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και έγινε χρήση βίας εναντίον του.
Η Πολωνία μετρά 18.257 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 915 θανάτους.



πηγή(zougla.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου