expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ο ιδρυτής του Zoom έγινε δισεκατομμυριούχος επειδή ήθελε να δει την κοπέλα του

Η ιστορία του Eric Yuan, που δημιούργησε την πλατφόρμα για τον πιο απλό λόγο και πλέον απαρτίζει τη λίστα του Forbes.


Το Tik Tok είναι το app που έκανε θραύση στην καραντίνα. Έγινε ένας από τους τρόπους που είχες στη διάθεση σου, για να περνάει η ώρα, ευχάριστα, στο σπίτι -αφού δεν μπορούσες να πας και κάπου αλλού. Τα στοιχεία δείχνουν πως από τον Γενάρη έως τον Μάρτιο έγιναν 350.000.000 downloads της εφαρμογής, με τα συνολικά να φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια. Το νούμερο διπλασιάστηκε τους 15 τελευταίους μήνες.
H ByteDance, όπου ανήκει το app, προφανώς και κάνει πάρτι. Δεν είναι η μόνη, αν σκεφτείς πως εν καιρώ social distancing οι κάτοικοι του πλανήτη αύξησαν κατά 20% το χρόνο που περνούσαν παρέα με εφαρμογές -συγκριτικά με πέρυσι στο ίδιο διάστημα.
Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, το Sensor Tower αποκάλυψε ποιον προτίμησες για παρέα (σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές που ΔΕΝ αφορούσαν games) και κάπως έτσι βγήκαν οι νικητές. Όπως θα φαντάζεσαι, μεταξύ τους ήταν τα προϊόντα της Facebook Inc. (Whatsapp, Facebook, Facebook Messenger, Instagram) και το Netflix, μαζί με το Aarogya Setu (ινδικό application, που ‘συνδέει’ τις ιατρικές υπηρεσίες με το λαό της χώρας), το Google Meet (φευ) και το Microsoft Teams (πλατφόρμα μαζικής επικοινωνίας).
Δεν σου είπα για το Tik Tok, γιατί προφανώς και ήταν στις κορυφαίες θέσεις (με τα χρήματα που ξόδεψαν οι χρήστες να φτάνουν τον Απρίλιο στα 78 εκατομμύρια δολάρια). Δεν ήταν όμως, στο Νο1. Ναι, υπήρχε και καλύτερο. Δηλαδή, προτιμότερο, γιατί εκεί οδήγησαν οι ανάγκες της remote εργασίας. Πριν ασχοληθούμε με το θέμα μας, είναι χρήσιμο να αναφερθεί και ότι η Τik Tok έχει προσλάβει ειδικό άνθρωπο για να αυξήσει τη δημοτικότητα της στις ΗΠΑ: ο Κevin Mayer άφησε την Disney για να αναλάβει αυτό το έργο. Θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουνίου. Μαζί με το πόστο του CEO στην Tik Tok πήρε και αυτό του COO στην ByteDance Ltd.
Apps
Τους μήνες που οι επιχειρήσεις δουλεύουν κυρίως μέσω videoκλησεων, το Zoom έγινε ο απόλυτος προορισμός. Χαρακτηριστικά, μόνο το μήνα Μάρτιο το ‘κοινό’ της εφαρμογής εκτοξεύθηκε από τα 10 εκατομμύρια την ημέρα, στα 200.000.000, με το app να είναι στο Νο1 αυτών που ‘κατέβασαν’ περισσότερο από κάθε άλλο στην καραντίνα. Οι χώρες που έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση, ήταν η Ινδία (ανέλαβε το 18.2% των συνολικών downloads) και ακολούθησαν οι ΗΠΑ (14.3%).
Aν ψάξεις να βρεις πού ανήκει το Zoom, θα διαβάσεις για την Zoom Video Communications, που έχει έδρα στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί την έμπνευση για το κατ’ εξοχήν εργαλείο videoεπικοινωνίας, online chat και business telephone systems την είχε ένας Κινέζος, ο οποίος πέρασε και από τη θεωρία στην πράξη.
Eric Yuan ZoomAP Photo/Mark Lennihan

Η ανάγκη να δει την κοπέλα του τον έκανε δισεκατομμυριούχο

Ο Eric Yuan γεννήθηκε στο Tai’an (πόλη 5.5 εκατομμυρίων κατοίκων) της παράκτιας επαρχίας Shandong (θεωρείται θρησκευτικό κέντρο του Ταοϊσμού, του Βουδισμού και του Κομφουκιανισμού, οικονομικό κέντρο -είναι η τρίτη πιο πλούσια επαρχία του έθνους- και πυλώνας του πολιτισμού της χώρας). Είναι γιος μεταλλειολόγων. Ως παιδί έβγαζε χαρτζιλίκι μαζεύοντας μέταλλα που ξέμεναν στις οικοδομές, τα οποία πήγαινε για ανακύκλωση.
Την πρώτη φορά που προσπάθησε να ακολουθήσει την εύκολη οδό (προσπάθησε να κάψει όσα κουβαλούσε και δεν θα του έδιναν χρήματα -αφού δεν τα χρειαζόταν ο αγοραστής) έβαλε φωτιά στο κοτέτσι του γείτονα.
Από το 2019 είναι δισεκατομμυριούχος (το Forbes εκτίμησε την αξία του 49χρονου στα 7.9 δισεκατομμύρια δολάρια), με την είσοδο του Zoom στο χρηματιστήριο. Έχει το 22% των μετοχών -αξίας άνω των 9.000.000.000 δολ.
Το 1987, ενώ ήταν πρωτοετής στο Shandong University of Science and Technology (σπούδαζε εφαρμοσμένα μαθηματικά και πληροφορική) δεν είχε το χρόνο να κάνει το ταξίδι των 10 ωρών που χρειαζόταν για να συναντήσει την σύντροφο του -νυν σύζυγο του. “Σιχαινόμουν αυτά τα ταξίδια και άρχισα να φαντάζομαι πώς θα μπορούσα να την επισκέπτομαι, χωρίς να ταξιδεύω”, είχε πει στο Medium.
Εκείνες οι σκέψεις έγιναν η βάση του Zoom. Στα μέσα του ’90 και ενώ είχε πάρει πτυχίο στα στην πληροφορική και masters στη μεταλλειολογία (αυτό έγινε όταν ήταν 22, οπότε παντρεύτηκε) και είχε δουλέψει στην Ιαπωνία μια τετραετία, αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ ‘λόγω του Internet, που δεν είχαμε ακόμα στην Κίνα’ και να κάνει αυτά που ‘χε οραματιστεί, πράξη. Είχε επηρεαστεί και από μια ομιλία του Bill Gates στην οποία είχε παραβρεθεί (το 1994) και αφορούσε τη Silicon Valley.
Σημειωτέον, δεν μιλούσε αγγλικά. Η πρώτη αίτηση που έκανε για βίζα απορρίφθηκε -γιατί ‘χάθηκε’ στη μετάφραση και οι υπεύθυνοι κατάλαβαν πως ήταν εργολάβος. Το ίδιο συνέβη και με την επόμενη, τη μεθεπόμενη κλπ “Είχα αποφασίσει πως έως ότου μου πει κάποιος ότι δεν μπορώ να ξαναπάω, θα έκανα αιτήσεις”. Ο αγώνας δικαιώθηκε έπειτα από δυο χρόνια, στην ένατη προσπάθεια. Έφτασε στη Silicon Valley το 1997 και έπιασε δουλειά στην WebEx (start-up για online σύστημα συνάντησης) ‘την εποχή που είχε 12 υπαλλήλους και δουλεύαμε σε πραγματικό χρόνο’.
Παράλληλα, σπούδασε στο Stanford (προγραμματιστής). Πήρε και ΜΒΑ. Το Μάρτιο του 2007 η Cisco Systems αγόρασε την WebEx για 3.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Είχε ήδη μπει στο χρηματιστήριο. O Yuan έγινε αντιπρόεδρος των προγραμματιστών ‘υπεύθυνος για τα λογισμικά’. Συχνά επισκεπτόταν τους πελάτες και τους ρωτούσε με τι ήταν ευχαριστημένοι και με τι όχι. “Πίστευα πως μπορούσα να τους λύσω τα προβλήματα”.
Είχε εντοπίσει και ένα πρόβλημα στην εταιρία: κάθε φορά που προσπαθούσε να μπει στο σύστημα Web Conference, έπρεπε να προσδιορίσει από πού θα το ‘έτρεχε’ (iPhone, Android, PC). Και καθυστερούσε. Όπως ‘έπεφτε’ η ταχύτητα, όταν μαζεύονταν πολλοί και η εικόνα ήταν ‘παλιακή’. Είχε όλες τις λύσεις, σε προβλήματα που αντιμετώπιζαν κι άλλοι. Τα αφεντικά του αδιαφορούσαν “γιατί είχαν επικεντρώσει στα social networks”.
Τον Ιούνιο του 2011 έκανε μια τελευταία προσπάθεια. Παρουσίασε στα αφεντικά του ένα σύστημα videoκλησεων που ήταν ‘φιλικό’ και για τα κινητά. Το είχε ονομάσει Saasbee. Η ιδέα απορρίφθηκε κι εκείνος παραιτήθηκε, για να ‘φτιάξει’ τη δική του εταιρία, τη Zoom Video Communications. Περισσότερο από όλα, τον δυσκόλεψε να πείσει τη γυναίκα του πως έπρεπε να φύγει από τη ‘σιγουριά’. “Της είπα πως αν δεν το κάνω, θα το μετανιώσω”.
“Με ακολούθησαν 30 προγραμματιστές (σ.σ. ήταν όλοι Κινέζοι). Μαζί δημιουργήσαμε τεχνολογία για επικοινωνία μέσω video και μετά ασχοληθήκαμε με το πώς θα ‘χτίσουμε’ το app. Παρουσιάσαμε το Zoom το 2012. Στην αρχή, τα τρία πρώτα χρόνια, συναντούσα προσωπικά τους πάντες”. Επενδυτές βρήκε εύκολα -γιατί είχε ‘φτιάξει’ όνομα στο χώρο. Εκ των πρώτων ήταν ο Subrah Iyar, ο τύπος που ‘χε φτιάξει την WebEx (ο πρώτος του εργοδότης). Με όλους συναντήθηκε μια φορά. Σε αυτό το meeting τους υποχρέωσε να ‘κατεβάσουν’ το app. Έκτοτε τα έλεγαν από εκεί.
H ιδέα που ‘χε ήταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα εταιρικής ποιότητας, που να είναι προσιτή και να προσφέρει κάθε δυνατότητα για σύσκεψη (με video, με ήχο, μέσω web και με instant messaging&presence -δηλαδή, μεγάλα κείμενα και ανταλλαγή αρχείων σε πραγματικό χρόνο), σε κάθε συσκευή και χώρο. Το ‘παιδί’ του μπορεί να φιλοξενήσει έως και 500 ανθρώπους μαζί. Τελευταία πρόσθεσε και τη δυνατότητα του webinar (web και seminar) προς απεριόριστο κοινό.
Διάβασε τι είχε πει το 2017, για να καταλάβεις ακριβώς πόσο μπροστά ήταν από την εποχή του: “Από την αρχή θέλαμε να μπορούν οι εργαζόμενοι να επικοινωνούν με τους πάντες, όπου και αν είναι, με όποιον τρόπο επιλέγουν. Να μπορούν δηλαδή, να κάνουν τη δουλειά τους, όπως θα την έκαναν στο γραφείο τους”.
Όπως είπε, με τα χρόνια, το Zoom “έγινε εργαλείο δικηγόρων -σε συνεντεύξεις με μάρτυρες-, ηθοποιών -για virtual πρόβες-, γιατρών -για διάγνωση ασθενών-, δασκάλων -για να κάνουν μαθήματα σε μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε σχολεία και όχι μόνο- και developers -για να γράφουν κώδικες- και από εργαζομένους στην υγεία για να έλθουν σε επαφή με αγροτικές περιοχές σε όλον τον κόσμο.
Πιστεύω πως το Zoom έδωσε μεγαλύτερη χαρά στον κόσμο, γιατί επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν ο ένας τον άλλον. Μειώνει την απομόνωση και αυξάνει το ομαδικό πνεύμα. Έρευνες έχουν δείξει πως η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου αντιστοιχούν στο 70% της επικοινωνίας. Το Zoom λοιπόν, υποστηρίζει την καλύτερη επικοινωνία”.
Τα ετήσια έσοδα, το 2019 ήταν 331.000.000 δολάρια. Η αύξηση από το 2018 ήταν στο 118%. Στους πελάτες άνηκαν πια οι Samsung, Uber, Walmart κλπ.
Πέντε πράγματα που θα μπορούσε να πει σε όποιον θέλει να λανσάρει μια start-up είναι:
✔ μολονότι το ταξίδι είναι μεγάλο και δύσκολο, είναι επίσης, διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Μη φοβηθείς να κάνεις την αρχή.
✔ δεν χρειάζεται να προσλάβεις αυτούς που έχουν τα περισσότερα προσόντα, στα χαρτιά. Προτίμησε εκείνους που ‘χουν το μεγαλύτερο κίνητρο μέσα τους και τη νοοτροπία να μαθαίνουν όσα περισσότερα μπορούν.
✔ η κουλτούρα της εταιρίας σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Για αυτό έχουμε δημιουργήσει το Care, με κάθε μέλος μας να νοιάζεται και να φροντίζει το άλλο -και posts στο λόμπι της εταιρίας.
✔ αν δεν είναι χαρούμενοι οι υπάλληλοι σου, τίποτα δεν θα πάει καλά στην εταιρία σου.
✔ βρες τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε εσένα, όχι μόνο στη δουλειά σου.
Μεταξύ των επενδυτών που ‘χει βρει είναι ο Αντρέ Ιγκουοντάλα, star του ΝΒΑ. Ο Yuan είναι φαν του σπορ που λέγεται μπάσκετ, με το οποίο ασχολούνται τα παιδιά του -κι εκείνος πάντα είναι στις εξέδρες, στα παιχνίδια τους.


πηγή(oneman.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου