expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Λιβύη: Βαθαίνει η κρίση - Μισθοφόροι κατέλαβαν πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια

Λιβύη: Βαθαίνει η κρίση - Μισθοφόροι κατέλαβαν πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια

Η αιφνιδιαστική κατάληψη των διυλιστηρίων της Ελ Σαράρα είναι ένα πρώτο πλήγμα στις επιδιώξεις της Τουρκίας
Με τη λιβυκή κρίση να βαθαίνει, η ανησυχία είναι διάχυτη όχι μόνο στα εδάφη της αφρικανικής χώρας, αλλά και ανάμεσα στους ηγέτες των εμπλεκομένων χωρών. Την ανησυχία αυτή διέκρινε ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη στην οποία το λιβυκό αδιέξοδο και οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή φαίνεται πως κυριάρχησαν.

«Θα μιλήσουμε, φυσικά, για την αύξηση του κινδύνου έκρηξης στις εμπόλεμες ζώνες, θα μιλήσουμε μάλλον και για τα προβλήματα της Ουκρανίας, των Βαλκανίων, για την κατάσταση στη Σύρια, τη Λιβύη, γνωρίζω ότι σε ανησυχεί και σε απασχολεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν.

Τουρκικά μέσα αναφέρουν, πως μισθοφορικές δυνάμεις της Ρωσίας και του Σουδάν κατέλαβαν αιφνιδιαστικά την περασμένη Πέμπτη, τα διυλιστήρια της Ελ Σαράρα νοτιοδυτικά της Λιβύης. Την είδηση επιβεβαιώνει η πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας η οποία ελέγχεται από την κυβέρνηση Σαράτζ. Η είδηση έφερε την έντονη αντίδραση του μόνιμου αντιπροσώπου της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Από την στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε στο να επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα και μισθοφόρους όπως η Βάγκνερ και ο Χαφτάρ, που παραβιάζουν όλες τις συνθήκες, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να λάβουν τέτοια μέτρα και να «παγώσουν» περιουσιακά στοιχεία κάθε τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά και όποιου τους χρηματοδοτεί. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν μάρτυρες τέτοιων ενεργειών για μικρότερες απειλές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ.

Η αιφνιδιαστική κατάληψη των διυλιστηρίων της Ελ Σαράρα είναι ένα πρώτο πλήγμα στις επιδιώξεις της Τουρκίας που σύμφωνα με αναλυτές έχει πολύ υψηλά στην ατζέντα της τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. «Η Τουρκία καταναλώνει πολλή ενέργεια και η εμπλοκή της στη Λιβύη αλλά και η παρουσία της στα Δυτικά της χώρας δείχνει πως έχει εγγυήσεις για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου» υποστηρίζει αναλυτής του France 24. 

Στην Τουρκία για ακόμη μία φορά τον Ερντογάν στήριξε ο εθνικιστικός βραχίονας και κυβερνητικός του εταίρος. Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί έστειλε αυστηρό μήνυμα τόσο στους εκτός όσο και στους εντός Τουρκίας εχθρούς. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης του Παρισιού, η ιστορία της οποίας είναι γεμάτη από αποικιοκρατικούς και αιματηρούς αγώνες, να προκαλέσει στην ανατολική Μεσόγειο θα της γυρίσει μπούμερανγκ και όσοι στο εσωτερικό μας μοχθούν να συνασπιστούν με τους Γάλλους, θα γίνουν ρεζίλι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την επίσκεψη Ντι Μάιο την περασμένη Τετάρτη στη Λιβύη ανταπέδωσε σήμερα ο Φαγέζ Αρ Σαράτζ ο οποίος συναντήθηκε στο Παλάτζο Κίτζι με τον πρωθυπουργό Κόντε. Στην λιτή ανακοίνωση της Ιταλικής Προεδρίας αναφέρεται πως η Ιταλία επιμένει στην διπλωματική λύση της κρίσης στη Λιβύη. Τον περασμένο Ιανουάριο τις πύλες του Παλάτζο στο οποίο στεγάζεται το Υπουργικό συμβούλιο είχε περάσει ο στρατάρχης Χαφτάρ.


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN TV Θανάση Αυγερινό, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει καλέσει στη Μόσχα τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλή. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με ενόπλους οι οποίοι καταγγέλλονται από την Τρίπολη ότι έχουν καταλάβει πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια, εμποδίζοντας την χρήση τους από τον Σάρατζ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα ο διπλωματικός μαραθώνιος για την άμεση κατάπαυση του πυρός. Σε αυτή τη κατεύθυνση έχει δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο που αποτελείται από την Μόσχα το Παρίσι, αλλά και το Βερολίνο.







πηγή(ethnos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου