expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Δίκη NOOR1: Ρίχνουν τώρα τις ευθύνες στον… νεκρό

Σε έναν από τους συνολικά εννέα νεκρούς που εμπλέκονται στη μεταφορά 3,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», ρίχνουν την ευθύνη για τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου» τρεις Τούρκοι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα, Τρίτη, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.
Πρόκειται για τον 41χρονο Τούρκο Σερχάν Μπασκάλ, ο οποίος είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω τον Ιούνιο του 2014 στην αποθήκη στο Κορωπί, όπου είχε βρεθεί μέρος του φορτίου της ηρωίνης.
Ο Μπασκάλ που θεωρείτο από τις Αρχές ένας από τους «εγκεφάλους» της διακίνησης των ναρκωτικών, είχε προφυλακιστεί και κρατούνταν στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι το βράδυ της 20ής Ιουλίου 2015. Τότε εσπευσμένα μεταφέρθηκε με συμπτώματα δύσπνοιας στο νοσοκομείο των φυλακών και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό, όπου κατέληξε.
Ο 41χρονος έπασχε από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS) και στην προανακριτική απολογία του, την 13η Ιουνίου 2014, είχε υποστηρίξει ότι οι θεράποντες ιατροί τον είχαν προειδοποιήσει ότι του απέμεναν περίπου δύο με τρία έτη ζωής. Όμως άντεξε μόλις ένα χρόνο μέσα στη φυλακή και δεν δικάστηκε ποτέ για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1»…
Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι τρεις συμπατριώτες του Τούρκοι που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω στην αποθήκη με τα ναρκωτικά και είχαν καταδικαστεί σε ισόβια στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, του έριξαν το... μπαλάκι των ευθυνών.
Ο πρώτος Τούρκος που απολογήθηκε Ακ Νεβχάκ, ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών. Υποστήριξε πως θα πήγαινε φαγητό στον φίλο του Μπασκάλ, εργαζόμενο στην αποθήκη όπου και συνελήφθη.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Νεβχάκ θεωρείται ως συνεργάτης του «εγκεφάλου» της μεταφοράς του φορτίου των ναρκωτικών στο Βέλγιο Οργκάν. Εξάλλου, ο αδερφός του έχει καταδικαστεί για ανάλογες μεταφορές ναρκωτικών.
Η παρατήρηση της Εισαγγελέως για έναν από τους κατηγορούμενους
Δεύτερος απολογήθηκε ο Ακαμπέι, μόνιμος κάτοικος Βελγίου, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου» τον Ιούνιο του 2014. Και αυτός συνδέεται με τον Μπασκάλ διότι η αδερφή του είχε σχέση με αυτόν.
Ο ίδιος είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάει η αδερφή του στο Βέλγιο και θα βοηθούσε τον σύντροφο της αδερφής του που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι.
«Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση. Όταν ήρθα στην Ελλάδα είχα 15 μηνών κόρη και δεν την έχω δει από τότε», ανέφερε στην απολογία του.
Η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου παρατήρησε ότι μέσα σε ένα χρόνο ο κατηγορούμενος έδωσε δύο διαφορετικές εκδοχές για το λόγο που ήρθε στην Ελλάδα. Στην πρώτη του απολογία είχε πει πως είχε έρθει για να βοηθήσει την αδερφή του στη μετακόμιση της στην Ελλάδα, ενώ ένα χρόνο μετά είχε αναφέρει ως λόγο το πρόβλημα υγείας του παιδιού της αδερφής του. «Μπορεί να το ξέχασα», απάντησε.
Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός παρατήρησε πως ο Μπασκάλ είχε ήδη ένα άτομο που τον βοηθούσε γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Διερωτήθηκε δε γιατί δεν είναι στο πλευρό του η αδερφή του να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του στο πρωτοβάθμιο ή στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος απάντησε πως από τότε που συνελήφθη, μάλωσαν και δεν μιλάνε.
Η εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο για το αν ήταν περίεργος ο θάνατος του Μπασκάλ κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του στις φυλακές Κορυδαλλού.
«Έπασχε από ασθένεια που παραλύει τα νεύρα και τότε δεν υπήρχε θεραπεία. Δύο φορές την εβδομάδα πήγαινε στο γιατρό των φυλακών Κορυδαλλού. Έπαιρνε τα φάρμακα του που επιβράδυνε την ασθένεια. Δεν τη θεράπευε.
Δύο ώρες πριν πεθάνει, εγώ τον πήγα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού», απάντησε ο κατηγορούμενος.
Ο τρίτος Τούρκος κατηγορούμενος, επαγγελματίας οδηγός νταλίκας, είχε ταξιδέψει μαζί με τον Μπασκάλ από το Βέλγιο στην Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν τον εντοπισμό του φορτίου της ηρωίνης στην αποθήκη στο Κορωπί.
Εν αντιθέσει με τους δύο συμπατριώτες του κατηγορούμενους, ήταν ο μοναδικός που αποδέχθηκε τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις.
Ξεκινώντας την απολογία του είπε:
«Δέχομαι ότι αυτό που έκανα είναι επιλήψιμο».
Για να συμπληρώσει:
«Θα δεχθώ όποια απόφαση λάβετε. Σας ζητώ συγνώμη. Μακάρι να μην έκανα αυτή τη δουλειά. Συνειδητά ή ασυνείδητα έκανα αυτή τη δουλειά. Είμαι ένοχος και αποδέχομαι ό,τι αποφασίσετε».
Οι αντιφάσεις του κατηγορούμενου
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων του, ο κατηγορούμενος δεν έριξε φως στην υπόθεση. Μάλιστα πολλές φορές έπεσε σε αντιφάσεις ως προς το πώς κλείστηκε η δουλειά για την ενοικίαση της αποθήκης στο Κορωπί όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά.
Και αυτός απέδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στο νεκρό Μπασκάλ.
Ανέφερε πως θα αγόραζαν υλικά οικοδομών από την Ελλάδα και θα τα πήγαιναν στο Βέλγιο. Μεταξύ άλλων θα μετέφεραν 20 τόνους σακουλάκια με μαρμαρόσκονη.
Ο κατηγορούμενος έπεσε σε αντιφάσεις μιλώντας και για συγκατηγορούμενό του. Ενώ είπε σήμερα πως τον είδε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην ανάκριση είχε πει πως τον γνώριζε επτά χρόνια...
«Φοβερές αντιφάσεις. Προσπαθείτε να μας μπερδέψετε αλλά δεν θα τα καταφέρετε», παρατήρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη για να ανασκευάσει ο κατηγορούμενος:
«Δεν θυμάμαι. Δεν έχω σκοπό να δείξω ασέβεια στο δικαστήριο σας. Άλλωστε εγώ παραδέχομαι τα πάντα».
Μία άλλη αντίφαση ότι η σύντροφος του Μπασκάλ οδηγούσε αυτοκίνητο κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, ενώ ο συγκατηγορούμενος αδερφός της κοπέλας είχε απολογηθεί λίγο νωρίτερα πως είχε φύγει για το Βέλγιο…
Επίσης, αναφέρθηκε σε πυροβολισμό σε βάρος του από τον Μπασκάλ, αν και το είχε κρύψει προανακριτικά.
Όπως είπε, φοβόταν να μιλήσει, για να μην κάνει κακό ο Μπασκάλ στην οικογένεια του.
Σε σχετική ερώτηση του αναπληρωματικού Εισαγγελέα της Έδρας Ευάγγελου Κασαλιά γιατί δεν πήγε στην Αστυνομία, ανέφερε:
«Από φόβο. Αν πήγαινα στην Αστυνομία, έχει ανθρώπους έξω. Όπως έκανε τις επιθέσεις με μολότοφ, θα έκανε και στην οικογένεια μου. Ζητάω συγνώμη από όλους σας. Λυπάμαι πάρα πολύ.
Ό,τι αποφασίσετε για μένα το αποδέχομαι. Την ενοχή μου, λυπάμαι πολύ».
Αξίζει να σημειωθεί πως κανείς από τους τρεις Τούρκους κατηγορούμενους δεν είπε λέξη για κάποιον από τους Έλληνες κατηγορούμενους και για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1», αλλά ούτε ρωτήθηκαν...
Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την απολογία Ιρανού συγκατηγορούμενού του.





πηγή (zougla.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου